روتیواتور

روتیواتور ابزاریست که جهت مخلوط خاک سطحی با خاک زیرین تا عمق مشخص و خرد نمودن کلوخ آن جهت آماده سازی برای رشد بهتر بذر مورد استفاده قرار میگیرد. در صورت وجود کود بر روی سطح خاک نیز آن را به صورت یکنواخت در خاک مخلوط مینماید. علاوه بر این، یک راه کار مناسب برای حذف علف های هرز موجود در سطح کشت و خرد نمودن و مخلوط آن با خاک در جهت افزایش مواد آلی در خاک میباشد. خاکورزی با روتیواتور تا عمق ۲۰ الی ۲۲ سانتیمتری انجام میگیرد و خاک زیرین دست نخورده باقی می ماند. در روش خاکورزی با گاوآهن خاک زیرین را برمیگردانده و به سطح می آورد. بنابراین باعث تبخیر رطوبت لایه های زیرین میشود. در صورتی که این اتفاق در زمان کار با روتیواتور هرگز رخ نخواهد داد و از این نظر سبب حفظ رطوبت خاک و جلوگیری از اتلاف آن می شود که این موضوع با توجه به کمبود آب در ایران امری ضرروری تلقی می شود.

روتیواتور در سال ۱۹۴۶ توسط شارل در اروپا اختراع شد و چون برای اولین بار توسط PTO چرخانده شد روتاری یا روتیواتور نام گرفت. اما در آن سال ها استقبال چندانی نشد. بدین دلیل که به تراکتورهای قدرتمند نیاز بود و از طرفی قیمت تمام شده بالایی داشت. بعد ها با توجه به مشکلات کمبود آب کم کم مورداستقبال قرار گرفت و ترویج یافت.

روتیواتور ها بسته به میزان کار بر روی زمین و ابعاد مزارع و یا باغات بر روی تراکتور ویا تیلر نصب و کوپل میگردد. عرض مناسب روتیواتور بر اساس ابعاد زمین و توان تراکتور تعیین می گردد و تعداد تیغه های آن نیز به این دو مورد بستگی دارد. نیروی لازم برای دوران تیغه ها از طریق توان موتور تراکتور تعمین می شود و انتقال آن از طریق محور تواندهی ( شفت انتقال قدرت تراکتور) با سرعت rpm 450 (دور بر دقیقه) به تیغه‌ها (بیلچه ها) اعمال می شود. بدین ترتیب به جای استفاده از نیروی کششی از طریق چرخ ها، مستقیما از موتور تراکتور تامین شده و توان کمتر و در نتیجه سوخت کمتری مصرف خواهد شد. از طرفی نیز کار با آن ، میزان فشردگی خاک را به طور قابل توجهی کاهش داده و پس از عبور از سطح خاک، سطحی کاملا مسطح و عاری از هرگونه پستی و بلندی حاصل می شود.

 

 

مزایای روتیواتور نسبت به ادوات کششی

  1. خرد و پودر کردن کامل کلوخ ها
  2. عدم وجود پستی و بلندی ها پس از عبور از سطح
  3. از بین بردن علف های هرز و ترکیب آن با خاک و بالا رفتن مواد آلی و مفید در خاک
  4. اتلاف کمتر انرژی و سوخت
  5. امکان خرد کردن کلوخ ها و پودر کردن آن در حالت ساکن
  6. حفظ رطوبت سطوح زیرین خاک
  7. امکان رسیدن اکسیژن به لایه های پایین تر خاک و رشد بهتر نشا در مزارع شالیزار و زیر پای درختان در باغات
  8. نابودی لار و حشرات خاک باغات میوه و تاکستان ها
  9. بهم زدن خاک بعد کشت نواری
دیدگاه‌ها 0

*
*